2014-03-07

White trash-fest på Anglais

Hej alla

Idag var jag inne på vår favorit Michaela Fornis blögg. I vanlig ordning postade hon bilder på härliga saker hon gjort med sina härliga vänner och sin härliga kille (som hon på ett märkligt sätt håller hemlig, snacka om hybris). Idag har hon tydligen träffat statsministern och kände sig helt pirrig och lycklig efteråt. De hade pratat om näthat och det tycker såklart inte mickis om. Men vad tycker hon om klassförakt då? Denna bild kanske förklarar hennes ståndpunkt: 

Jaså, ni ser. Mickan har varit på en fest med white trash-tema. Att det finns sånna fester är naturligtvis beklagligt. Vad som är ännu mer beklagligt, för att inte säga för jävligt, är att mickan bara köper att festen har detta tema och sedan helt okommenterat berättar om det i bloggen. som en rolig grej sådär, tema white trash. man fick svanktatueringar och jag är en skön tjej med självdistans som kan ha svanktatueringar ironiskt för alla fattar väl att jag inte är som dom där. Vitt slödder. 

Anledningar till varför man inte får använda begreppet white trash 

- Det är ett rasistiskt begrepp. Det hör man ju på namnet, white trash. Det innebär indirekt att vanligt trash, inte det vita alltså, är svarta människor. Svarta människor är slödder. Och vissa vita människor är slödder, men då måste man specificera vilka. Jag tycker inte att detta är ett rimligt uttryck att använda om man samtidigt säger att man är för jämlikhet och mångfald. Man har inte frikort att säga vad som helst bara för att man tycker att Soran Ismail skämtar roligt om SD. Det där är liksom bara grundnivån för att vara en decent människa. Sen får man ha högre ambitioner, och i dessa ingår inte att skoja om klassstereotyper på en MTV-fest.

- Det är ett begrepp som stinker av klassförakt 

White trash brukar användas om människor som uppfyller en viss stereotyp: dom röker, dricker bärs, har billiga slampiga kläder, äter onyttigt, har många barn, är sexuellt utsvävande osv. Detta är en stereotyp som tillskrivs människor i arbetarklassen, eller snarare trasproletariatet. Människor på botten. Ja, visst, det är bara en klyscha och folk fattar väl att alla människor som kommer från underklassen inte är så. Men det är inte bara en klädstil eller ett estetiskt uttryck. Så det går liksom inte att ursäkta sig med att man inte tycker att det är snyggt eller coolt att ha svanktatueringar och röka när man är gravid. Det är ingen klädstil man klankar ner på, det är en viss typ av människor, nämligen underklassen. White trash är ett begrepp med en rätt obehaglig historia, ett begrepp som myntats inte av arbetarklassen själva utan av borgare som mickis som tycker om att göra sig lustiga på andras bekostnad. Det är ett begrepp som sparkar nedåt och det är helt åt helvete. Och om man ska vara krass: de människor som är white trash kommer att leva fattigare, mindre utvecklande och kortare liv än Mickan. De kommer med större sannolikhet drabbas av missbruk, hjärt-kärlsjukdomar, alkoholism. De får sällan möjlighet att utbilda sig. Och där tycker jag lite att skrattet fastnar i halsen va. Man är ingen "skön brud med självdistans" om man klär ut sig till white trash på skoj en kväll. Man är verklighetsfrånvänd, historielös och in i helvete brackig. Man borde skämmas.

Mickis, detta borde du gjort: du skulle blivit SKITARG när du fick inbjudan till festen. Du skulle skrivit ett blogginlägg om hur jävligt detta är, du borde mailat arrangörerna och tvingat dom att dra in festen och be om ursäkt för att de var så jävla dumma i huvudet att de kom på att de skulle ha detta världsfrånvända tema. Du skulle ha ställt till med ett jävla liv! Det är så man gör om man som du vill vara en förebild för tjejer. Man ska alltså inte göra som du, gå på en whitetrash-fest som att det var en helt normal grej att göra och sen två dagar senare sitta och böla hos statsministern om hur jobbigt det är att bli hatad på nätet. Detta beteende normaliserar klassförakt och det är fan inte okej.

Puss å kram

11 kommentarer:

 1. Fast white trash är ju något som myntades av svarta slavar för att beskriva vita människor som levde i liknande situation som de själva. Jag läser inte Fornis blogg så jag hade missat detta. Intressant hur näthat inte är okej men lite hederligt klasshat går bra.

  SvaraRadera
 2. Åh vilket bra inlägg!!! Riktigt intressanta tankar.

  SvaraRadera
 3. Viktigt inlägg, bra skrivet! Bara håller med :) /h

  SvaraRadera
 4. WT - det givna klädtemat för alla läkarprogrammets pubrundor :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så härligt: va full och klä ut sig till underklassen på kvällen, starta vårdcentraler och tjäna pengar på underklassens sjukdomar på dagen.

   Radera
 5. Tack! Åh, så bra! Fattar inte att jag inte hittat din blogg tidigare. Går igenom massor i den nu. Ja e oxå emo. Wannabe nåt annat än emo men är sjukskriven bla bla det vanliga dravlet.

  Så bra inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen! Vi är två dock. :)

   Radera
  2. Tackar! Okej. Det har jag helt missat. *Er blogg. :)

   Radera
 6. Nu var det så att festen var en lansering för nya serien Beauty School Cop Outs som handlar om folk i England som vill bli proffs inom skönhetsindustrin. Mycket tatueringar, peruker och liknande i showen. White Trash kommunicerades aldrig utan det är i så fall en tolkningsfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tolkningsfråga? Det står att temat är "white trash", under bilden. Fast det är ju mer spännande att tolka skriven text till något helt annat i sitt huvud!! /h

   Radera