2014-02-27

Snacka feminism med killar

Hallå

Idag hände en märklig grej. Jag blev feminist när jag satt på stadsbiblioteket i Lund och läste fittstim. Då var jag typ 11 år. Dvs, jag har varit feminist i drygt tio år. I början höll jag på och övertyga allt och alla. Var sådär konfrontativ och höll på. Sen kände jag att jag hade fattat vad det går ut på, mina tjejkompisar har det och jag kan snacka med dom. Jag behöver inte övertyga nån random kille om att tjejer och killar ska ha lika hög lön eller att våld mot kvinnor är ett större samhällsproblem än kvinnors våld mot män. Så jag har tänkt okej, du är kille och inte feminist, fine, jag bryr mig inte. Det spelar ingen roll om du är det, jag behöver inte ha med dig i detta. Så jag slutade snacka feminism med killar. Fram tills idag då jag oavsiktligt började diskutera detta med två killar i min klass. Och jag blev CHOCKAD på vilken låg nivå de argumenterade. Hur kunde all denna feministiska kunskap ha gått dem förbi? Varför argumenterar de som Per Ström? Och så försökte jag med detta märkliga projekt: få med dom genom att vinna över dom i en diskussion. Det gick ju såklart åt helvete, vi gormade och skrek, förolämpade varandra osv. Så nu har jag gett upp detta projekt. Men för att samla mina tankar skrev jag ner argument och motargument. Ni kan ju använda det om nån oinsatt kille vill snacka feminism med er. Om en oinsatt tjej vill snacka är det andra bullar, då ska man jobba för att hon ska bli övertygad. Det ligger liksom både i hennes och ditt intresse. Vad som är bra för en annan kvinna är bra för dig *blink blink*. Så håll till godo:Grundförutsättningen är att man vill ha ett jämställt samhälle. Vill man inte ha det kan man sluta läsa nu.

Det är kvinnor som orsakar kvinnor mest skada. Kvinnor snackar skit om kvinnor.

Det är mycket möjligt att det är kvinnor som klankar ner på andra kvinnor i olika sammanhang. Detta är inte en konsekvens av att kvinnor till sin natur är elaka. Det är inte heller så att kvinnor på grund av sitt skitsnackande byggt upp ett patriarkat. Jag tror snarare att det är såhär: kvinnor luras att tro att kvinnligt skitsnack gynnar dom själva i ett patriarkalt samhälle. Såhär: i ett patriarkat får kvinnor kämpa mer för att nå samma position som männen. Tex är det färre kvinnor än män i regeringen, i bolagsstyrelser, som statsministrar (antal kvinnor: 0). Därför tänker man som kvinna "det finns inte så många platser i den här styrelsen för kvinnor. Därför är det bra för mig om jag snackar skit om andra kvinnor. Då minskar konkurrensen och jag tjänar på det." 

Men män mår inte bra i ett patriarkat. Män känner sig hämmade och tvingas bete sig som en "man" för att lyckas.

Ja, det stämmer. Det är nog inte kul att vara man i ett patriarkat. Men politik handlar inte om enskilda individers, män eller kvinnors, identitetsskapande. Politik är på gruppnivå. Och SOM GRUPP har män mer resurser, högre lön, fler politiska befattningar, jobbar mer heltid, gör mindre hushållsarbete än kvinnor SOM GRUPP. Oavsett hur hämmade män är av mansrollen så är det ändå mansrollen som gynnas i vårt samhälle. Och därför är det inte så intressant att diskutera huruvida man är hämmad i en relation som man om man ska diskutera feminism. 

Feminism är så många saker, hur ska jag kunna veta vad feminism är?! Hur ska jag göra som man?!!

Du kan göra som alla feminister gjort: sätt dig in i vad det handlar om och diskutera sen. Man kan inte kräva att man ska få ideologin förklarad för sig av sin eventuella meningsmotståndare för att sen kunna ta ställning. 

Feminismen måste ha med männen också? Männen ska med!?

Nja. Politik handlar om konflikter. Här är en konflikt: män har mycket, kvinnor har mindre, kvinnor vill ha mer. Män måste dela med sig. Så är det. Det är väl ingen som sa till de svarta under medborgarrättsrörelsen "men de vita då? ni måste argumentera på ett annat, lite snällare sätt, så att de vita också vill dela med sig av makten och pengarna och sluta ha er som slavar". Ja, eller så struntar man i det utan kräver att de vita ska sluta ha svarta som slavar ändå, utan att de själva vinner på det. Alla kan inte vinna på alla politiska förslag. Samma sak gäller fördelning av resurser globalt. Varför ska de rika länderna dela med sig av resurser till fattiga länder först när de TJÄNAR på det? De kommer aldrig tjäna på att dela med sig, de kommer förlora resurser. Surt men så är det. 

Men du som feminist borde ändra din retorik, så att vi män förstår varför vi ska vara feminister?! 

Nej. Jag får ha vilken retorik jag vill. Jag som feminist har ingen skyldighet att upplysa dig om feminism på ett vänligt sätt så att du kan avgöra om du är med eller mot. Är du intresserad, gå hem, läs din bok och sen kan du säga om du är med på tåget eller ej. Om du inte är det så är det helt okej för mig. Jag kan inte tvinga dig att vara feminist. Däremot kan jag arbeta feministiskt utan männens godkännande. Det är väl aldrig nån borgare som säger till en socialist "Övertyga mig! Det är din plikt att övertyga mig så jag kan stödja dina förslag"? Har majoritet får man igenom förslagen ändå, så funkar demokratin.

Konkreta förslag för att uppnå ett jämställt samhälle

- Sluta sälja ut vården och köp tillbaka det man sålt ut. Då har politiker möjlighet att påverka hur vården ska se ut. Varför är det viktigt? Jo, för det är en kvinnodominerad arbetsplats med underbetalda och lågavlönade kvinnor. Sen skapar man utrymme i budgeten att höja kvinnors löner. Det kan skapas genom att tex återinföra fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Detta är möjligt.

- Dela föräldraförsäkringen 50/50. Barnen vinner, för de får tillbringa tid med båda sina föräldrar. Papporna vinner, för de får vara mer med sina barn. Mammorna vinner för de halkar inte efter i löneutvecklingen lika mycket. 

- Satsa mer pengar på mäns våld mot kvinnor. Kvinnojourer ska ha mer pengar för att kunna skydda kvinnor som blivit utsatta för våld av män. Utbilda vårdpersonal och poliser. 

- Alla dagis ska ha genuspedagogik istället för vissa få bespottade "hen"-dagis. Alla barn ska ges frihet att utvecklas utan snäva normer. Då kanske man i framtiden slipper att vara begränsad av en könsroll.


Tack och adjö / QotN

4 kommentarer:

 1. haha JA! blir alltid lika förvånad när män surar för att feminismen inte omfamnar dem och vill att de ska vara med. typ när vissa tycker att en del feministiska åsikter är för kontroversiella och att vi skulle vinna på att fila bort det obekväma. "jag vill inte kalla mig feminist för att ..." jag (och andra feminister) bryr mig väl inte om ifall de känner sig bekväma med att kalla sig det eller inte? om man inte skriver under på beskrivningen, kalla dig ej för det? det är väl lättast för alla tänker jag.

  SvaraRadera
 2. intressant. gärna mer såna här inlägg!!

  SvaraRadera
 3. Grymt inlägg!

  "Men män mår inte bra i ett patriarkat. Män känner sig hämmade och tvingas bete sig som en "man" för att lyckas."
  Tänker att det är så sjukt att detta är ett argument MOT feminism?! Om män mår dåligt i patriarkatet (= känner sig påtvingade en roll) har de ju också all anledning att ifrågasätta och motsätta sig patriarkatets existens...

  SvaraRadera